4 λόγοι για να χρησιμοποιήσετε επαγγελματικά εργαλεία καθαρισμού και στο σπίτι.

Ο καθαρισμός των χώρων είτε πρόκειται για επαγγελματικούς είτε για οικιακούς χώρους, απαιτεί δυο βασικά στοιχεία για να ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία: τα κατάλληλα απορρυπαντικά και τα απαραίτητα εργαλεία καθαρισμού.

Η χρήση εργαλείων καθαρισμού παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της διαδικασίας καθαρισμού, όχι μόνο σε επαγγελματικές εφαρμογές καθαρισμού αλλά ακόμα και για τον καθαρισμό του σπιτιού μας. Μέσα από παρατηρήσεις και έρευνες φαίνεται ξεκάθαρα ότι η τεχνολογική εξέλιξη των εργαλείων καθαρισμού συμβάλει καθοριστικά όχι μόνο στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά και στο κόστος της διαδικασίας καθαρισμού, με οφέλη τόσο για τον επαγγελματία όσο και για τον ιδιώτη που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει εργαλεία καθαρισμού. Μεγάλες επώνυμες εταιρείες όπως η Vileda, η Filmopκαι η Diverseyμε εμπειρία δεκαετιών, συνεχίζουν να εξελίσσουν τα προϊόντα τους με καινοτόμες ιδέες, και με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και για τον χρήστη.


Ποια όμως είναι τα στοιχεία που προκαλούν αυτές τις θετικές επιπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα καθαρισμού; Αποτελούν λόγους για να επεκτείνεται η χρήση των επαγγελματικών εργαλείων καθαρισμού και στον καθαρισμό ενός σπιτιού;
(Τα σημαντικότερα από αυτά παρουσιάζονται συνοπτικά παρακάτω, ενώ μία πιο αναλυτική ενημέρωση μπορείτε να δείτε στους συνδέσμους που παρουσιάζονται με έντονα γράμματα)
Θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στα 4 βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν τη χρήση εργαλείων καθαρισμού απαραίτητη τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους ιδιώτες.


1) Η υψηλή ποιότητα κατασκευής τους σας εξασφαλίζει χαμηλά κόστος καθαρισμού, καθώς η μεγάλη αντοχή τους διασφαλίζει πολλούς κύκλους καθαρισμού πριν χρειαστεί κάποια αντικατάσταση, έτσι κόστος συντήρησης είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τα παραδοσιακά εργαλεία καθαρισμού που φθείρονται πολύ σύντομα. Μάλιστα όσο μεγαλύτερες είναι οι επιφάνειες που καθαρίζουμε τόσο η έντονη και συχνή χρήση απαιτεί από τα εργαλεία καθαρισμού αντοχή στο χρόνο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα συστήματα σφουγγαρίσματος. Τα απλά συστήματα σφουγγαρίσματος που μπορούμε να βρούμε σε πολυκαταστήματα, δεν μπορούν να συγκριθούν σε απόδοση και αντοχή με τα εξελιγμένα συστήματα σφουγγαρίσματος που συνδυάζουν μεγάλη αντοχή κατασκευής και χρήση αναλωσίμων , εξασφαλίζουν όχι μόνο άριστα αποτελέσματα αλλά ταχύτητα καθαρισμού (σφουγγαρίστρες ή πανέτες μικροϊνών).


2) Ο εργονομικός σχεδιασμός βασίζεται στη μελέτη του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα στη μελέτη διαφόρων ανθρωπομετρικών στοιχείων, όπως στις διαστάσεις του σώματός τους, στη σωματική διάπλαση, στους τρόπους που ο άνθρωπος κινείται κτλ. Ο εργονομικός σχεδιασμός των εργαλείων καθαρισμού σας επιτρέπει την πολλαπλή χρήση, χωρίς να προκύπτουν προβλήματα υγείας όπως πόνος στην μέση ή στα χέρια. Παράδειγμα εργονομικού σχεδιασμού αποτελούν τα συστήματα καθαρισμού δαπέδων κατασκευασμένα από ελαφριά αλλά ανθεκτικά υλικά, με ενσωματωμένο δοχείο απορρυπαντικού και με λαβές για εύκολο χειρισμό χωρίς να ταλαιπωρείται το σώμα.


3) Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αποτελεί η εύκολη προσαρμογή των εργαλείων καθαρισμού στις ανάγκες μας, χωρίς την ανάγκη αγοράς κάποιου άλλου εργαλείου. Τα επαγγελματικά εργαλεία καθαρισμού προσφέρουν στον χρήση τη δυνατότητα προσθήκης, αφαίρεσης ή αντικατάστασης εξαρτημάτων ανάλογα με την περιοχή καθαρισμού και το επιθυμητό αποτέλεσμα χρήσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα συστήματα καθαρισμού που χρησιμοποιούν πανέτες μικροϊνών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα των μικροϊνών δίνει την δυνατότητα χρήσης πανετών που προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα ανάλογα την επιφάνεια χρήσης (λεία δάπεδα, πλακάκια, τοίχους κ.λπ.)


4) Τέλος η χρήση επαγγελματικών εργαλείων καθαρισμού έχει σημαντικά οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη. Πέρα από την υψηλή αντοχή τους που εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής, τα εργαλεία καθαρισμού έχουν σχεδιαστεί με σκοπό τη μείωση κατανάλωσης απορρυπαντικών με σκοπό τόσο την οικονομία στη χρήση όσο και την μείωση χημικών αποβλήτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση χρήσης απορρυπαντικών μέσω της σωστής δοσολογίας προστατεύει και εμάς τους ίδιους από πιθανούς κινδύνους λόγω της έκθεσης σε χημικά όπως το χλώριο, που μπορούν να προκαλέσουν δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα. Η χρήση εργαλείων καθαρισμού, και ειδικότερα η δυνατότητα που προσφέρουν για συνδυασμού τους με αναλώσιμα υλικά καθαρισμού όπως πανιά μικροϊνών ή εμποτισμένα πανιά μιας χρήσης, διασφαλίζει όχι μόνο μικρότερη κατανάλωση απορρυπαντικών με οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό όφελος, αλλά και προστασία του οργανισμού μας από άσκοπη έκθεση σε κίνδυνο.


Πέρα λοιπόν από την εξοικονόμηση χρόνου που προσφέρουν τα εργαλεία καθαρισμού, που για τους επαγγελματίες μεταφράζεται σε μείωση κόστους και εργατοωρών, για τους ιδιώτες χρήστες σημαίνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο από μια αναπόφευκτη διαδικασία που κοστίζει και δεσμεύει προσωπικό χρόνο από άλλες δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να αναφερθούμε στην καλύτερη προστασία των επιφανειών και των εγκαταστάσεων, που ταλαιπωρούνται από την χρήση επιθετικών απορρυπαντικών που αναγκαστικά χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερη έκταση, λόγω έλλειψης του κατάλληλου εξοπλισμού, αλλά και της υγείας μας που θέτουμε σε κίνδυνο από την εκτεταμένη χρήση απορρυπαντικών, πολλές φορές χωρίς μέτρα προστασίας.