5 κρίσιμα σημεία για την προστασία της υγείας απο τον κορωνοϊό

Πρόκειται για γνωστές καθημερινές συνήθειες που άλλοτε τις αμελούμε σποραδικά, και άλλοτε τις υποτιμούμε ή ακόμη τις ακολουθούμε με λάθος προϊόντα ή λάθος τρόπο.

 
 

Ας τα αξιολογήσουμε επισημαίνοντας την σωστή πρακτική χρήσης και εφαρμογής τους για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα:
• Απολύμανση επιφανειών & συσκευών: η συχνή χρήση απλών καθαριστικών ή προϊόντων με βάση το χλώριο, δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες απολύμανσης επιφανειών που είναι πιθανά σημεία επιμόλυνσης από τον ιό όπως πόρτες, πάγκοι, τραπέζια, συσκευές γραφείου, κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής, έπιπλα κλπ. Ανάλογα με την επιφάνεια και την συχνότητα χρήσης (π.χ γραφεία ή καταστήματα και σπίτια) θα πρέπει πάντα να επιλέγουμε τα κατάλληλα απολυμαντικά με κριτήριο την έγκριση ή την πιστοποίησή τους από αρμόδιους φορείς όπως Ε.Ο.Φ - Γεν.Χημείο Κράτους και λοιπούς οργανισμούς υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πάντα από επιλεγμένους κατασκευαστές που έχουν διαθέσιμα τα απαραίτητα έγγραφα νόμιμης κυκλοφορίας αλλά και τα φύλλα δεδομένων ασφαλείας (MSDS). Ακόμη και ευαίσθητες σε υγρασία επιφάνειες όπως συσκευές τηλέφωνο, πληκτρολόγια Η/Υ κλ.π. μπορούν να απολυμανθούν με τη χρήση του κατάλληλου πανιού (εμποτισμένο με απολυμαντικό και καλά στημένου για να έχει ελάχιστη υγρασία)
• Απολύμανση χεριών: Ο σωστός καθαρισμός και απολύμανση των χεριών μας είναι ιδιαίτερα σημαντικός τόσο για την προσωπική μας προστασία όσο και για την μείωση εξάπλωσης τους ιού. Αφιερώνουμε λοιπόν περισσότερο χρόνο στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μας και επιλέγουμε κρεμοσάπουνα με ήπια αντισηπτική δράση, για μεγαλύτερη προστασία απο τα κοινά κρεμοσάπουνα. Όταν βρισκόμαστε σε χώρους όπως στο σπίτι ή στην εργασία, το πλύσιμο των χεριών μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι πιο αποτελεσματικό από την χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, το οποίο συστήνεται για ενδιάμεση εφαρμογή σε κοινόχρηστους χώρους όπου το τακτικό πλύσιμο δεν μπορεί να γίνει. Παρόλα αυτά και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να επιλέγουμε τα κατάλληλα προϊόντα που περιέχουν περιποιητικά συστατικά, με δεδομένο ότι εκτός από την αντιμικροβιακή αποτελεσματικότητα, εξίσου σημαντική είναι και η προστασία των χεριών από δερματικούς ερεθισμούς.
• Ειδικά πανιά αντιμικροβιακής προστασίας: Ο σωστός καθαρισμός των επιφανειών μας εξασφαλίζεται όχι μόνο με τη χρήση απολυμαντικών απορρυπαντικών αλλά και με την χρήση κατάλληλων πανιών. Τα πανιά μικροϊνών αποκολλούν πιο εύκολα το μικροβιακό φορτίο από την επιφάνεια καθαρισμού σε σχέση με τα συμβατικά πανιά γενικής χρήσης που φθείρονται πολύ γρήγορα και δεν διασφαλίζουν την εφαρμογή σε κάθε σημείο της επιφάνειας. Λόγω της εξαιρετικής αντοχής της μικροΐνας μπορούν να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες (έως και 90οC). Η εξέλιξη στην κατασκευή πανιών έχει προχωρήσει πλέον σε βαθμό που τα ίδια τα πανιά μικροΐνων έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σε περιπτώσεις όπου το πλύσιμο των πανιών δεν είναι εφικτό, την λύση δίνουν τα ημιαναλώσιμα πανιά μικροϊνών για μία ή λίγες χρήση με τις ίδιες ιδιότητες με τα πανιά μικροϊνών πολλαπλών χρήσεων.
Χειροπετσέτες μιας χρήσης: Η χρήση χειροπετσετών «φύλλο – φύλλο», και μάλιστα μέσω κλειστών επιτοίχιων ή επιτραπέζιων συσκευών (dispensers) συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού μετά τον καθαρισμό χεριών ή στον βήχα & φτάρνισμα . Οι κλειστές συσκευές επιτρέπουν την χρήση ενός φύλλου τη φορά, προστατεύοντας έτσι τον επόμενο χρήστη από την επαφή του προηγούμενου χρήστη. Το ίδιο συμβαίνει και με κοινά χαρτομάντηλα «αυτοκινήτου» (facial) που μπορούν να χρησιμεύσουν σαν τις χειροπετέτες. Ακόμη και εκτός κοινοχρήστων χώρων υγιεινής, σε χώρους υποδοχής, χώρους εργασίας, γραφεία κλπ, η σωστή αποθήκευση και χρήση των χειροπετσετών και χαρτομάντηλων βοηθούν στην διατήρηση υψηλού επιπέδου προσωπικής υγιεινής και στον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.
Γάντια μιας χρήσης: Μέχρι τώρα, η χρήση των γαντιών μιας χρήσης ήταν περιορισμένη σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε χώρους παρασκευής & επεξεργασίας τροφίμων. Όμως η αυξημένη χρήση τους έχει συντελέσει σημαντικά στην προστασία της υγείας μας και στην μείωση εξάπλωσης τους ιού καθώς δεν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με επιφάνειες που πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό. Αφού ολοκληρώσουμε την εργασία μας, τα γάντια απορρίπτονται σε κάδο απορριμάτων και έχουμε πλέον αποτρέψει την μόλυνση των χεριών και το κίνδυνο μεταφοράς στο πρόσωπό μας. Με τη χρήση γαντιών νιτριλίου (τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη αντοχή στη χρήση απορρυπαντικών) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ισχυρά καθαριστικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση των επιφανειών μας, χωρίς να τραυματίσουμε τα χέρια μας ή να έρθουμε σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια. Σημαντικό πλεονέκτημα επίσης είναι η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και για άμεση επαφή με τρόφιμα, καθώς φέρουν ειδικές πιστοποιήσεις για χρήση σε χώρους παρασκευής & επεξεργασίας τροφίμων.
Όλα τα κρίσιμα αυτά σημεία, δεν μένει παρά να τα βάλουμε στην καθημερινή μας πρακτική, τα περισσότερα από αυτά ως αυτονόητα που πρέπει να τα ακολουθούμε και μετά την παρέλευση της πανδημίας . Και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, ανώδυνα, πρακτικά και οικονομικά ανεβάζοντας ένα ακόμη επίπεδο την προσωπική υγιεινή για τον καθένα, την οικογένειά του αλλά και τους επισκέπτες – φιλοξενούμενους του.