3+1 Σημεία καθαρισμού και απολύμανσης με την δύναμη του ατμού.

Ο ατμός είναι ένα από τα σημαντικά αλλά και πιο εύκολα στην χρήση μέσα που έχει στην διάθεση του ο άνθρωπος για τον καθαρισμό μέσα και έξω από το σπίτι. Η δυνατότητα ταυτόχρονα καθαρισμού και απολύμανσης χωρίς τη χρήση χημικών προϊόντων είναι μοναδική. Οι επιφάνειες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί η  δύναμη του ατμού είναι πολλές, όμως πόσες από αυτές γνωρίζετε;

 

Παρακάτω θα δούμε μερικούς από τους χώρους που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον ατμό για εύκολο, γρήγορο και υγιεινό καθαρισμό. Πριν προχωρήσουμε θα πρέπει να σημειώσουμε δυο πράγματα: Η χρήση του ατμού για τον καθαρισμό γίνεται με την χρήση μηχανημάτων, των ατμοκαθαριστών, και αυτό γιατί είναι απαραίτητη η εκτόξευση του ατμού με πίεση (3-4 bar) για να μπορέσει να καθαρίσει την επιφάνεια ομοιόμορφα και γρήγορα. Επίσης στον καθαρισμό με ατμό πρέπει να χρησιμοποιούμε μόνο νερού βρύσης, καθώς οτιδήποτε προσθέσουμε, θα αλλοιωθεί η δραστική του δράση, άρα θα αχρηστευθεί. Στην περίπτωση του ατμοκαθαριστή θα προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Ο πρώτος χώρος που σίγουρα έρχεται στο μυαλό όλων είναι το μπάνιο και είναι απόλυτα λογικό καθώς εκεί αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο εύρος από ρύπους όπως άλατα, υπολείμματα σαπουνιών κ.α. Επίσης είναι ένας από τους χώρους που έχει συνδεθεί στενά με την έννοια της απολύμανσης. Στο μπάνιο η χρήση ατμού είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς με την υψηλή θερμοκρασία (120°C+) μπορούμε να εξολοθρεύσουμε το 99,99% των βακτηριδίων, προστατεύοντας το χώρο από πιθανές μολύνσεις, ιδιαίτερα σε περιόδους που υπάρχει έξαρση κάποιας ασθένειας όπως η εποχική γρίπη. Επίσης με τη χρήση του ατμού μπορούμε να καθαρίσουμε σημεία στα οποία ο καθαρισμός ήταν πολύ δύσκολος, όπως είναι οι αρμοί ανάμεσα στα πλακάκια, εξασφαλίζοντας βαθύτερο και ασφαλέστερο καθαρισμό των επιφανειών μας χωρίς να φθείρουμε την επιφάνεια μας με συνεχόμενο τρίψιμο. Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι ενώ η θερμοκρασία του νερού διασπά κυρίως λιπαρές ουσίες, στην περίπτωση του ατμού σε θερμοκρασία άνω των 120οC, πετυχαίνουμε διάσπαση και των αλάτων, που στην επιφάνειά τους δημιουργούνται εστίες μικροοργανισμών, μούχλα κλπ.

Ακόμα ένας χώρος που ο βαθύς καθαρισμός και η απολύμανση παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο είναι η κουζίνα. Εκεί ο κύριος όγκος των ρύπων που συναντάμε είναι καμένα λίπη και υπολείμματα τροφών. Η υψηλή θερμοκρασία του ατμού μαλακώνει τους ρύπους και με την βοήθεια ενός πανιού μικροϊνών μπορούμε εύκολα να απομακρύνουμε τη βρωμιά χωρίς να χρειάζεται να τρίψουμε με κάποιο σύρμα την επιφάνεια μας, με κίνδυνο να την καταστρέψουμε. Όμως πέρα από τον καθαρισμό είναι απαραίτητη και η απολύμανση ιδιαίτερα σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα όπως οι πάγκοι της κουζίνας ή τα φύλλα κοπής κρέατος, λαχανικών κλπ. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση δυνατών απορρυπαντικών, όπως η γνωστή σε όλους μας χλωρίνη είναι επικίνδυνη λύση, καθώς η χρήση της μπορεί να αφήσει υπολείμματα στην επιφάνεια, που αν δεν καθαριστούν με άφθονο νερό μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η χρήση ενός ατμοκαθαριστή, μας επιτρέπει να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε χωρίς τη χρήση χημικών, μόνο με νερό βρύσης εξαλείφοντας έτσι τον κίνδυνο από πιθανά υπολείμματα χημικών που δεν έχουν καθαριστεί.


Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση αναγκαστικής χρήσης χημικών για απολύμανση, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο χημικά πιστοποιημένα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), καθώς μόνο έτσι πιστοποιείται η απολυμαντική δράση του. Επιπλέον μετά τον καθαρισμό της επιφανείας με οποιοδήποτε απορρυπαντικό,  θα πρέπει πάντα να ξεπλένουμε την επιφάνεια με καθαρό νερό για να απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα τους απορρυπαντικού, ιδιαίτερα σε χώρους όπως κουζίνες και μπάνια.

Πέρα όμως από τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου, ο καθαρισμός και η απολύμανση των δαπέδων είναι εξίσου σημαντικός. Συνδυάζοντας τα εξαρτήματα για τον καθαρισμό δαπέδου που συνοδεύουν τους ατμοκαθαριστές, μπορούμε να καθαρίσουμε αλλά και να απολυμάνουμε, εύκολα και γρήγορα τα δάπεδα μας. Φυσικά ο καθαρισμός με τον ατμό μπορεί να πραγματοποιηθεί αφού έχουμε σκουπίσει το δάπεδο. Μέσω της πανέτας μικροϊονών άλλα και της υψηλής θερμοκρασίας, ο ρύπος που αποκολλάται από το δάπεδό μας συλλέγεται από την πανέτα. Η υγρασία που παραμένει στο δάπεδο είναι ελάχιστη κυρίως λόγω της τεχνολογίας μικροϊνών, εξοικονομώντας έτσι χρόνο αφού το δάπεδο στεγνώνει πολύ πιο γρήγορα. Επιπλέον καθαρίζοντας τα δάπεδα μας με ατμό, μπορούμε να απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα χημικών που έχουν μείνει στην επιφάνεια από προηγούμενους καθαρισμούς, ενώ παράλληλα μειώνουμε και το κόστος καθαρισμού, αφού χρησιμοποιούμε απλό νερό βρύσης για τον καθαρισμό.

Τέλος με τον ατμό μπορούμε να φρεσκάρουμε, καθαρίζοντας επιφανειακά υφασμάτινες επιφάνειες όπως χαλιά, μοκέτες αλλά και να αφαιρέσουμε με την βοήθεια ενός απορροφητικού πανιού τοπικούς λεκέδες. Όμως για το βαθύ καθαρισμό των υφασμάτινων επιφανειών μας πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ειδικά μηχανήματα ψεκασμού και αναρρόφησης (είδικού απορρυπαντικού) για υφασμάτινες επιφάνειες. Ειδικά στην περίπτωση που θέλουμε να καθαρίσουμε στρώματα, η χρήση μεγάλης ποσότητας ατμού στην επιφάνεια όχι μόνο δεν απολυμαίνει, άλλα λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας που παραμένει στην επιφάνεια, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης μικροοργανισμών. Τα κατάλληλα μηχανήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε αυτήν την περίπτωση είναι οι σκούπες ψεκασμού και αναρρόφησης Spray-Extraction για υφασμάτινες επιφάνειες.

Ο ατμός είναι το ισχυρότερο όπλο για τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων τόσο μέσα στο σπίτι (όπως μπάνια και κουζίνα) όσο και έξω από αυτό. Όμως η μη σωστή χρήση του μπορεί να φέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρέπει η χρήση να γίνεται με προσοχή για την προστασία όχι μόνο της επιφάνειας που καθαρίζουμε αλλά και για εμάς τους ίδιους (αποφυγή εγκαυμάτων).