Εύκολος και γρήγορος καθαρισμός των χαλιών μας!

Στις υφασμάτινες επιφάνειες και ειδικά στα χαλιά συσσωρεύεται πολύ σκόνη και βρωμιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σε ένα βρώμικο χαλί μπορεί να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα βλαβεροί για την υγεία μας.

Το σκούπισμα ενός χαλιού συνήθως γίνεται μία φορά την εβδομάδα ανάλογα με τη χρήση του. Πολλές φορές σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες όπως η παρουσία παιδιών ή ατόμων με αλλεργίες και κατοικίδιων ζώων, η ανάγκη για βαθύ καθαρισμό γίνεται ακόμα πιο έντονη, γιατί έτσι ο βαθύς καθαρισμός που γίνεται μία ή δύο φορές το χρόνο θα γίνει πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά
Όμως ο βαθύς καθαρισμός (πλύση) των υφασμάτινων επιφανειών μας όπως χαλιά, καναπέδες και στρώματα, πραγματοποιείται με την χρήση ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού που χρησιμοποιούν τη μέθοδο «ψεκασμού και αναρρόφησης» γνωστή και ως μέθοδος «spray extraction” ή «βιολογικός καθαρισμός». Πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ο αποτελεσματικός καθαρισμός των επιφανειών σε βάθος που αφαιρεί κατάλοιπα βρωμιάς και μικροοργανισμούς τα οποία διαλύει το κατάλληλο διάλυμα απορρυπαντικού σε νερό και οδηγούνται σε ξεχωριστό κάδο ακαθάρτων.
Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα καθαρισμού έχουν την δυνατότητα μεγάλης παραγωγικότητας αλλά και εξαιρετικών αποτελεσμάτων με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα απορρυπαντικά χαμηλού αφρισμού.
Όταν η αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος, δεν είναι εφικτή, μπορούμε να ακολουθήσουμε την διαδικασία της ενοικίασης με χαμηλό κόστος, κατά την περίοδο που επιθυμούμε εμείς και να επωφεληθούμε από την χρήση επαγγελματικών μηχανημάτων για τον καθαρισμό των χαλιών μας.
Η διαδικασία καθαρισμού των επιφανειών μας με το σύστημα ψεκασμού-απορρόφησης είναι εύκολη και δεν απαιτεί εμπειρία:
Αρχικά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ο κατασκευαστής της επιφάνειας, που θέλουμε να καθαρίσουμε είτε είναι τα χαλιά μας είτε οποιαδήποτε άλλη υφασμάτινη επιφάνεια, δεν θέτει περιορισμούς στον τρόπο καθαρισμού της. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με ένα ειδικό συνεργείο για να αποφύγουμε κάποια πιθανή ζημιά.
Τα μηχανήματα καθαρισμού υφασμάτινων επιφανειών της Kärcher μπορούν να πραγματοποιήσουν ψεκασμό και αναρρόφηση ταυτόχρονα, αλλά και σαν διαφορετικές διαδικασίες.
Ξεκινώντας την διαδικασία κάνουμε ψεκασμό και αναρρόφηση με αργές και σταθερές κινήσεις για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα καθαρισμού. Στη συνέχεια αφού ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό της επιφανείας ελέγχουμε το υγρό που αναρροφήσαμε, για να μπορέσουμε να καθορίσουμε αν είναι απαραίτητο να επαναλάβουμε τον καθαρισμό της επιφάνειας.
Αν το ακάθαρτο διάλυμα είναι οπτικά πολύ σκούρο, τότε θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε ξανά την διαδικασία καθαρισμού της επιφάνειας για να απομακρύνουμε και την υπόλοιπη βρωμιά από την επιφάνεια μας (στην περίπτωση που είναι εμφανές οπτικά ότι η επιφάνεια μας είναι πολύ βρώμικη καλό θα ήταν να κάνουμε πρώτα τη διαδικασία του ψεκασμού και να περιμένουμε μερικά λεπτά ώστε να εισχωρήσει σε βάθος το απορρυπαντικό στην επιφάνεια, να δοθεί χρόνος δράσης για μέγιστο καθαριστικό αποτέλεσμα).
Μετά το τέλος της διαδικασίας καθαρισμού η επιφάνεια μας πρέπει να στεγνώσει τελείως πριν μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ξανά. Αν δεν μπορεί να μετακινηθεί σε εξωτερικό χώρο (το χαλί μας είναι πολύ μεγάλο ή ο εξωτερικός χώρος δεν είναι αρκετά μεγάλος) τότε ο χώρος που θα βρίσκεται θα πρέπει να αερίζεται επαρκώς. Μπορούμε να μειώσουμε τον χρόνο που απαιτείται για να στεγνώσει η επιφάνεια μας χρησιμοποιώντας την μέθοδο της συνεχούς αναρρόφησης χωρίς τον ψεκασμό, προκειμένου να απορροφήσουμε όσο μεγαλύτερη ποσότητα υγρασίας μπορούμε. Αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη για τον καθαρισμό μεγάλων επιφανειών όπως χαλιά, καναπέδες κλπ.
Πλεονέκτημα της ενοικίασης, είναι το πολύ πιο χαμηλό ετήσιο κόστος συγκριτικά με την επιλογή συνεργείου. Ακόμη και η αγορά μια οικιακής μηχανής, αποσβένεται πολύ γρήγορα, και είναι διαθέσιμη για απρόβλεπτες χρήσεις ή ενδιάμεσους καθαρισμούς.

Καθαρισμός λεκέδων από τα χαλιά ή τα καθίσματα (καναπέδες, σαλόνια αυτοκινήτου, στρώματα).
Στην περίπτωση που αντιμετωπίζουμε τοπικούς λεκέδες δεν είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών μηχανημάτων για τον καθαρισμό της επιφάνειας, καθώς μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, ανάλογα με τον τύπο του ρύπου, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα προϊόντα για τοπικούς λεκέδες.
Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι απλή και γρήγορη. Αρχικά ψεκάζουμε το κατάλληλο προϊόν αφαίρεσης λεκέδων απευθείας πάνω στο λεκέ που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια μας. Αφήνουμε το προϊόν να δράσει για περίπου 2-3 λεπτά και έπειτα καθαρίζουμε την επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα καθαρό απορροφητικό πανί ή με ένα πανί μικροϊνών, πιέζοντας πάντα από το εξωτερικό προς το εσωτερικό μέρος του λεκέ, ώστε να εμποδίσουμε την εξάπλωση του σε μεγαλύτερη επιφάνεια καθώς το τρίβουμε. Αν ο λεκές δεν αφαιρεθεί πλήρως, επαναλαμβάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία. Αφού ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό του λεκέ καθαρίζουμε την επιφάνεια μας µε καθαρό νερό, με την βοήθεια ενός καθαρού απορροφητικού πανιού, για να απομακρύνουμε πιθανά υπολείμματα του ρύπου. (αν υπάρχει διαθέσιμη μηχανή ψεκασμού, η διαδικασία «ξεβγάλματος» του λεκέ γίνεται πιο εύκολα)
Ο σωστός καθαρισμός των χαλιών και γενικά των υφασμάτινων επιφανειών στο σπίτι ή την εργασία μας, πρέπει να αποτελεί βασικό μας μέλημα καθώς έτσι όχι μόνο επιμηκύνουμε την “ζωή” των επιφανειών μας, αλλά βελτιώνουμε και τις συνθήκες στις οποίες εμείς οι ίδιοι ζούμε. Δεν πρέπει λοιπόν να παραμελούμε το βαθύ καθαρισμό τους, και να χρησιμοποιούμε μεθόδους που αφαιρούν μόνο το επιφανειακό μέρος του ρύπου και βελτιώνουν αισθητικά την επιφάνεια μας.