4 σημαντικά σημεία για ασφάλεια και υγιεινή της κουζίνας!

Το καθάρισμα της κουζίνας είναι μια από τις σημαντικότερες εργασίες, η οποία πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή και με τα κατάλληλα εργαλεία – υλικά.

Υπάρχουν 4 βασικές προϋποθέσεις για να πετύχουμε ασφαλές αποτέλεσμα, με συνδυασμό καθαρισμού και απολύμανσης, για υγιεινό αποτέλεσμα χωρίς φθορές στις επιφάνειες της κουζίνας:

1. Ο καθαρισμός των δαπέδων της κουζίνας είναι ιδιαίτερα σημαντικός και δεν πρέπει να τον αγνοούμε. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος λιπαροί ρύποι (τηγανητό λάδι) πέφτουν στο πάτωμα σαν μη ορατά μικροσταγονίδια, που μεταφέρονται με τα πόδια μας σε όλο το δάπεδο της κουζίνας, όχι μόνο μπροστά από τον φούρνο. Για τον σωστό καθαρισμό απαιτείται ένα απολιπαντικό καθαριστικό, ένα συμπυκνωμένο υγρό που διαλύει γρήγορα λίπη και βρωμιά όχι μόνο για το δάπεδο, άλλα και για τις επιφάνειες της κουζίνας που αποτελούν εστίες μικροβίων.
2. Ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο που πρέπει να γίνεται αποτελεσματικός καθαρισμός είναι και οι περιοχές όπου συσσωρεύονται καμένα λίπη (εσωτερικό του φούρνου και του φούρνου μικροκυμάτων, στην επιφάνεια της ηλεκτρικής κουζίνας και στον απορροφητήρα). Τα λίπη και τα καμένα υπολείμματα φαγητού είναι αναπόφευκτα, ενώ η υπερβολική συσσώρευση λίπους μπορεί να αποτελεί κίνδυνο πυρκαγιάς. Επιπλέον, τα θρύμματα που μένουν στον φούρνο μπορεί να προκαλέσουν καπνό αναθυμιάσεις και να αλλοιώσουν τη γεύση, καθώς τα υπολείμματα συνεχίζουν να «μαγειρεύονται,» μεταφέροντας τη μυρωδιά στο επόμενο φαγητό που μαγειρεύεται στον φούρνο. Για αυτούς τους λόγους χρειαζόμαστε ένα ακόμη πιο
ισχυρό καθαριστικό που αφαιρεί σκληρά λίπη και καμμένα υπολείμματα από φούρνους και γκριλ
3. Δεν πρέπει να παραλείπουμε όμως και την αποτελεσματική και ασφαλή απολύμανση στους χώρους προετοιμασίας του φαγητού. Οι τροφές έρχονται σε επαφή με επιφάνειες οι οποίες έχουν καθαριστεί, αλλά δεν έχουν απολυμανθεί! Η απολύμανση είναι απαραίτητη για την πρόληψη μολύνσεων και λοιμώξεων. Επομένως, είναι σημαντικό να απολυμαίνουμε τις επιφάνειες και κυρίως τις επιφάνειες προετοιμασίας του φαγητού. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα
καθαριστικό-απολυμαντικό επιφανειών της κουζίνας μας, με έγκριση Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που πιστοποιεί την απολυμαντική δράση του καθαριστικού σε χώρους τροφίμων
4. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ανοξείδωτες επιφάνειες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία τροφίμων, όπως ψυγεία – απορροφητήρες - φούρνοι. Η χρήση ενός
καθαριστικού ανοξείδωτων επιφανειών, χωρίς άρωμα, που να αφαιρεί τις μουτζούρες και τα αποτυπώματα από τα δάχτυλα είναι απαραίτητη, καθώς εκτός από τον καθαρισμό συμβάλει στην υψηλή αισθητική.

Συμπαρασματικά, ο καθαρισμός της κουζίνας, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με «φθηνές λύσεις» που απλώς αφαιρούν τους επιφανειακούς ρύπους, χωρίς να εξασφαλίζουν βαθύ καθαρισμό και απολύμανση των επιφανειών της κουζίνας. Η κουζίνα είναι ένας πολύ ευαίσθητος χώρος που η σωστή φροντίδα του, εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και ασφάλεια για μικρούς και μεγάλους.